Experimenter

Michael Almereyda
 
Stanley Milgramin nimi on tuttu jokaiselle psykologiasta kiinnostuneelle. Hänen kuuluisin kokeensa on 1960-luvun alussa Yalen yliopistossa tehty tottelevaisuuskoe, jossa testattiin tavallisten ihmisten alttiutta totella auktoriteettia. Koe oli saanut inspiraationsa natsi-Saksan kauhuista, jotka kiteytyivät sittemmin Hannah Arendtin pahan arkipäiväisyyden käsitteessä.
 
Michael Almereydan ohjaama draama on ja ei ole Milgramin elämäkertaelokuva. Päähenkilö Milgram (Peter Sarsgaard) luennoi katsojalle sosiopsykologisten kokeidensa ja teorioidensa pääpiirteet, mutta iso rooli on hänen vaimoaan Sashaa näyttelevällä Winona Ryderillakin. Perhe-elämän lyhyet kuvaukset tuovat Milgramin hahmoon inhimillisyyttä, mitä ei laboratorio-olosuhteissa professori-Milgramin kivisten kasvojen takaa nähdä.
 
Teatterimaiset lavasteet korostavat elokuvan asiapitoisuutta ja etäännyttävät Milgramin koehenkilöistään, joista jotkut kärsivät pitkäänkin kokeen yhteydessä esiin tulleesta ”julmasta” puolestaan. Tätä ei kukaan osannut ennustaa, mutta juuri siksi Milgramin koe on merkityksellinen vielä tänäkin päivänä.
 
Johanna Siik
 
 

USA 2015. NonStop Entertainment
 
Käsikirjoitus/Script: Michael Almereyda * Kuvaus/DOP: Ryan Samul * Leikkaus/Editor: Kathryn J. Schubert * Pääosissa/Cast: Peter Sarsgaard, Winona Ryder * Kopion lähde/DCP source: NonStop Entertainment * Kieli/Language: English * Kesto/Duration: 98 min * Ikäraja/Age limit: 12
 
pe 1.4. klo 18:15 Kinopalatsi 10
la 2.4. klo 13:45 Kinopalatsi 9
su 3.4. klo 14:15 Kinopalatsi 10