Meru

Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
 
Meru on osa Himalayan vuoristoa. Sen huippu nousee 6 660 metriin, ja sen hain eväksi kutsuttu seinämä kaartuu kapeana kivi- ja jääharjana alas varjoihin. Vuori on kiipeilijöiden unelma ja yksi painajainen lisää, kuten Jimmy Chinin selittelemättömän rehellinen dokumentti osoittaa.
 
Huikeisiin korkeuksiin nouseva dramaattinen tositarina kertoo kolmen miehen pakkomielteisestä himosta koskettaa valloittamatonta vuorenhuippua. Filmi näyttää maailman menestyksekkäimpien kiipeilijöiden Jimmy Chinin, Conrad Ankerin ja Renan Ozturkin taistelun, mutta myös tappiot, tiimityön ja sinnikkyyden. Mikä tärkeintä, se näyttää tunteet.
 
Meru ei tee päähenkilöistään sankareita, muttei hulttioitakaan. Vastuu ja riskit heiluvat jatkuvasti köyden päissä ja koko ajan on mietittävä, mihin asti voi jatkaa. Vuorille menetetyt ystävät, omat läheltä piti -tilanteet ja perhe eivät unohdu, ja Merussa henkinen kamppailu myös näkyy. Sydän pamppailee jännityksestä ja huikeista maisemista, mutta myös kyyneliä pidätellessä. Joku sen huipun saavuttaa, mutta jotain jää aina myös matkan varrelle.
 
Susanna Peltonen
 
 

India / USA 2015. Park Circus
 
Kuvaus/DOP: Jimmy Chin, Renan Ozturk * Leikkaus/Editor: Bob Eisenhardt * Kopion lähde/DCP source: Park Circus * Kieli/Language: English * Kesto/Duration: 90 min * Ikäraja/Age limit: 12
 
pe 1.4. klo 21:15 Kinopalatsi 1
su 3.4. klo 14:15 Kinopalatsi 9