Trumbo

Jay Roach
 
”Musta lista voi hyvin – mutta niin myös musta pörssi.” Näihin Bryan Cranstonin kylpyammeessa lausumiin sanoihin kiteytyy Jay Roachin koukuttava henkilökuva kirjailija ja käsikirjoittaja Dalton Trumbosta, jonka elämää ja uraa varjosti läpi 1950-luvun kylmän sodan aikaisten kommunistivainojen mustalle listalle joutuminen Hollywoodissa. Muun muassa Spartacus- ja Loma Roomassa -elokuvista tunnettu Trumbo joutui uransa huippuhetkinäkin turvautumaan salanimillä kirjoittamiseen, mutta oli sinnikkyydellään lopulta myös osallisena mustan listan murtumiseen 1960-luvun alkupuolella.
 
Tarkasti 1950-luvun dramaattisia tapahtumia seuraava elokuva tarjoilee kiehtovaa katsottavaa niin kylmän sodan aikaisesta historiasta kuin vanhan glamourin Hollywoodista kiinnostuneille. Bryan Cranston revittelee pääroolin ovelana sanasieppona kuin kotonaan, ja yhtälailla osuvia ovat Helen Mirren legendaarisen häijynä seurapiiritoimittaja Hedda Hopperina kuin John Goodman b-luokan elokuvatehtailija Frank Kinginä, joka uskalsi ottaa työntekijöiksi myös mustalle listalle joutuneita kirjoittajia.
 
Maria Pirkkalainen
 
 

USA 2015. Scanbox Entertainment Finland
 
Käsikirjoitus/Script: John McNamara, based on the novel by Bruce Cook * Kuvaus/DOP: Jim Denault * Leikkaus/Editor: Alan Baumgarten * Pääosissa/Cast: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Michael Stuhlbarg, John Goodman * Kopion lähde/DCP source: Scanbox Entertainment Finland * Kieli/Language: English, subtitles in Finnish & Swedish * Kesto/Duration: 124 min * Ikäraja/Age limit: 7
 
pe 1.4. klo 18:15 Kinopalatsi 9
la 2.4. klo 18:00 Kinopalatsi 9
su 3.4. klo 11:30 Kinopalatsi 10