Where to Invade Next

Michael Moore
 
Michael Moore on täällä taas! Amerikkalaisen unelman kriitikko työntää jälleen kapulaa kotimaansa politiikan rattaisiin ja vierailee siinä sivussa Suomessa.
 
Idea on simppeli: Moore lähtee maailmalle etsimään asioita, joita muualla osataan paremmin kuin USA:ssa – ja niitähän riittää! Listalta löytyy italialaisten lomat, norjalaiset vankilat ja tietenkin Suomen koulut. Meno on hilpeää ja kritiikki kotimaata kohtaan purevaa kuin ohjaajan parhaissa elokuvissa, mutta jokin on muuttunut.
 
Parhaiten elokuvista Bowling for Columbine ja Fahrenheit 9/11 tunnettu Moore oli ennen vallan vahtikoira, joka räksytti epäeettisten suuryritysten auloissa. Nyt hän etsii käsiinsä myönteisiä toimintamalleja. Esimerkiksi Suomessa opetusministeri Krista Kiuru kertoo Moorelle koulujemme menestyksen salaisuuden.
 
Vaikka Where to Invade Next on ensisijassa suunnattu amerikkalaiselle yleisölle, herättää se ajatuksia missä tahansa. Miksi meillä ei uskota loman tuottavuuteen niin kuin Italiassa? Miksi meillä ei voisi olla Ranskan tyyppistä kouluruokailua?
 
Siinä on uuden Mooren hienous. Elokuva viihdyttää, mutta myös mietityttää: mikä kaikki voisikaan olla toisin?
 
Janne Sundqvist
Kirjoittaja on Yle Uutisten kulttuuritoimittaja
 
 

USA 2015. Finnkino
 
Kuvaus/DOP: Rick Rowley, Jayme Roy * Leikkaus/Editor: Pablo Proenza, Todd Woody Richman, Tyler H. Walk * Kopion lähde/DCP source: Finnkino * Kieli/Language: English, Italian, French, German, Finnish, Norwegian, Portuguese, Arabic, subtitles in Finnish & Swedish * Kesto/Duration: 120 min * Ikäraja/Age limit: 12
 
pe 1.4. klo 18:30 Kinopalatsi 1